De Natuur

Proef de tijd en plaats

We experimenteren. We creëren, onderzoeken en maken plezier. We ontdekken en falen. We koken voornamelijk met planten. We geloven namelijk in botanische gastronomie. Je eet wat we dichtbij vinden. In voedselbossen. Op natuurakkers. In ommuurde tuinen. Laat je verrassen. Proef de regio. Proef het seizoen.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-niewe-winkel-arrow-purple-down-small.svg

Botanische gastronomie

Bij De Nieuwe Winkel staat smaak voorop. Maar we koken ook om de wereld nét een beetje beter te maken. We geloven in eerlijk eten, liefst uit onze achtertuin. Daarom koken we met planten: botanische gastronomie. We plukken planten. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.

We kunnen ingrediënten kopen bij een groothandel. Liever plukken we ze zelf. Zodat we precies weten waar ze vandaan komen. Zodat je als gast de streek en het seizoen proeft. Zodat je een besef hebt van plaats en tijd. Daarom struinen we door het Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Of zijn we te vinden in de Ommuurde Tuin in Renkum, wat ooit de moestuin was van koning Willem III.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-nieuwe-winkel-voedselbos-2-e1556290162702.jpg

Het Voedselbos

In het voedselbos is alles anders. Hier heet onkruid ‘gratis biomassa’. Hier wordt niet geploegd, niet gezaaid, gewied noch gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen; het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. Het paradijs van luie boeren.

Voedselbos Ketelbroek is opgezet volgens de principes van de permacultuur, een stroming in de landbouw die is gebaseerd op vaste planten in plaats van eenjarige gewassen. Het is een vorm van voedsel verbouwen die met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin te gaan.

Een voedselbos bouwt elk jaar meer biomassa op. De bomen krijgen nieuwe takken, aan de struiken groeien jonge loten, de wortels dringen dieper de grond in. De bladeren die van de bomen vallen en het onkruid dat verwelkt, voegen nieuwe humus toe aan de bodem. Omdat alleen de opbrengst wordt geoogst, groeit het bos door, zodat het systeem elk jaar rijker wordt en de oogsten overvloediger.