Het Restaurant

Ben ik wat jij zoekt?

Laten we elkaar eerst in de ogen kijken. Ben ík wat jíj zoekt? Ik ben niet echt een normaal restaurant. Natuurlijk, ik heb eten. Heel lekker eten zelfs. Maar ik probeer je ook aan het denken te zetten. Te verwonderen. Te verbazen. Wat in je achtertuin groeit, ligt bij mij op je bord. Ben ik wat jij zoekt? Laat je verrassen. Kom proeven.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-niewe-winkel-arrow-purple-down-small.svg

Private Dining

De Nieuwe winkel is een prachtig restaurant met een open keuken. Maar met een groter gezelschap zit je misschien liever in onze aparte “private dining”. Daar neem je plaats onder historische gewelven. Aan een lange tafel gemaakt van een 130 jaar oude eikenboom. Er is plek voor 20 personen. Minder kan natuurlijk ook. Ontwerpbureau Into The Nightshop uit Rotterdam tekende voor de unieke details. We bekijken graag samen met jou de mogelijkheden.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-nieuwe-winkel-sappen.jpg

Dranken

We mogen de natuur best wat meer z’n gang laten gaan. En niet alleen als het om voedsel gaat. Hetzelfde geldt voor dranken. We geven het de tijd en aandacht die het verdient.

Zo vind je bij De Nieuwe Winkel onder andere gefermenteerde en gegiste sappen. We serveren natuurwijnen waarbij je het land nog ruikt. Voor onze bieren vertrouwen we graag een selectie lokale en ambachtelijke brouwerijen. En als het over koffie gaat, is tijd het belangrijkste ingrediënt.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-nieuwe-winkel-restaurant-weeshuis.jpg

Het Weeshuis

Je komt bij De Nieuwe Winkel binnen in de oudste kern van een voormalige weeshuis. De prachtige entree stamt uit ongeveer 1400. Ooit vormde deze ruimte de basis van een kloosterkerk. Kort nadat in 1638 de laatste non overleed werd de kloosterkerk verbonden met het naastgelegen klooster en kreeg het gebouw de functie van ‘Arme Kinderen Weeshuis’.

Door de eeuwen heen werd er veel verbouwd aan het pand, tot het uiteindelijk de huidige vorm aannam. Het weeshuis werd katholiek en rond 1845 veranderde de naam in ‘Roomsch Katholyke Weeshuis’. Na opnieuw een verbouwing kreeg het weeshuis haar typisch negentiende-eeuwse uiterlijk. Het katholieke weeshuis bleef tot 1953 in gebruik. Daarna kwamen er kantoren in het pand, gevolgd door jaren van leegstand. De gemeente besloot het pand in eerste instantie te slopen, maar actievoerders voorkwamen dit in 2000. Een proces van renovatie volgde, dat bijna twintig jaar in beslag nam. Vandaag de dag is dit verborgen juweel eindelijk weer in volle glorie te bewonderen.