Het Restaurant - Restaurant De Nieuwe Winkel, Nijmegen
 

Het Restaurant

Ben ik wat jij zoekt?

Laten we elkaar eerst in de ogen kijken. Ben ík wat jíj zoekt? Ik ben niet echt een normaal restaurant. Natuurlijk, ik heb eten. Heel lekker eten zelfs. Maar ik probeer je ook aan het denken te zetten. Te verwonderen. Te verbazen. Wat in je achtertuin groeit, ligt bij mij op je bord. Ben ik wat jij zoekt? Laat je verrassen. Kom proeven.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2020/11/de-niewe-winkel-arrow-white-down-small-01.svg

De locatie

De Nieuwe Winkel is een verborgen juweel in de binnenstad van Nijmegen. Het restaurant is de oudste kern van een voormalig weeshuis. De prachtige entree stamt uit de veertiende eeuw. Ooit was dit de basis van een kloosterkerk. Toen in 1638 de laatste non overleed, werd de kloosterkerk verbonden met het naastgelegen klooster. Zo werd het een ‘Arme Kinderen Weeshuis’ voor kinderen zonder burgerrecht: de katholieke kinderen.

Door de eeuwen heen werd er veel verbouwd aan het pand, tot het uiteindelijk de huidige vorm aannam. Rond 1845 veranderde de naam in ‘Roomsch Katholyke Weeshuis’. Na opnieuw een verbouwing kreeg het weeshuis haar typisch negentiende-eeuwse uiterlijk. Het katholieke weeshuis bleef tot 1953 in gebruik. Daarna kwamen er kantoren in het pand, gevolgd door jaren van leegstand. Ons restaurant was niet meer dan een grote zandbak.

De gemeente besloot het pand in eerste instantie te slopen, maar actievoerders voorkwamen dit in 2000. Een proces van twintig jaar renovatie volgde. Sinds onze opening in juni 2019 is dit prachtige pand eindelijk weer in volle glorie te bewonderen.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/09/Het-Restaurant-Open-keuken-e1569330062842.jpg

Open keuken

We doorbreken niet alleen grenzen met ons eten. Ook onze inrichting is niet wat je normaal aantreft in een restaurant. We koken in een open keuken. Restaurant en keuken zijn één. Dat past bij onze filosofie. We willen de afstand tussen de ingrediënten en wat er op je bord ligt zo klein mogelijk maken.

Onze open keuken is ook écht open. Niet half verborgen achter een bar of een doorgeefluik. Dit biedt de gasten een mooi inkijkje. Terwijl chef Emile de laatste hand legt aan de gerechten voor die avond, worden verderop de koolrabi’s gesneden en geweven voor de volgende dag. Je loopt zó de keuken in. En andersom, want Emile en zijn collega’s serveren je het eten het liefste zelf.

Private Dining - Restaurant De Nieuwe Winkel

Private Dining

Naast ons sfeervolle restaurant hebben we ook een speciale ruimte voor een groter gezelschap. Bijvoorbeeld voor een zakelijk diner of juist met vrienden of familie. Onder historische gewelven is er plaats voor tien gasten. Minder kan natuurlijk ook. Je zit aan een lange tafel van een 130 jaar oude eikenboom die wordt verlicht door een unieke lamp van ontwerpbureau The Nightshop. Kom gerust eens kijken. Of informeer naar de mogelijkheden. We denken graag mee.