Het voedselbosboek is nu te koop | De Nieuwe Winkel
 

Door DNWHet voedselbosboek

28 juli 2020
https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2020/07/Nashipeer-in-voedselbos-Foto-Wouter-van-Eck-1280x960.jpg

Het voedselbosboek is nu te koop

met daarbij gerechten van Emile van der Staak

Vier seizoenen lang was Volkskrant journalist Mac van Dinther iedere week in voedselbos Ketelbroek. Om te kijken, te praten en te proeven. Hij maakte er een boek van. Hij kwam ook langs bij De Nieuwe Winkel. En schreef tien gerechten uit, die eerder al op het menu van De Nieuwe Winkel verschenen. Bedacht door onze chefkok Emile, met voedselbos ingrediënten.

Een daarvan is onze cheesecake van nashipeer. Die mogen we met jullie delen. 

Hybride nashipeer - foto Wouter van Eck

Kastanjecheesecake met gebakken nashi en maanzaad

De nashipeer is een gangbare fruitsoort in Azië. Vooral in Japan zijn ze populair. Hier zie je nashi’s soms liggen op de delicatessenafdeling van de groothandel, overgevlogen vanuit Japan. 

In Ketelbroek staan verschillende nashibomen die elk jaar volop vrucht dragen; de takken breken soms af door het gewicht. In het voedselbos groeien verschillende soorten nashi’s. Sommige hebben een gladde schil en sappig vruchtvlees. Bij andere is de schil wat ruwer en de smaak intenser. Nashi lijkt qua vorm op een appel, maar het vruchtvlees heeft de korrelig-romige structuur van peer. 

Voor dit recept heb ik een nashi gebruikt die wij de chipolata noemen: hij smaakt naar bitterkoekjespudding. Wij poffen de nashi’s in de oven tot ze zwart zijn. Daarna pellen we de schil eraf. Het vruchtvlees is in de oven helemaal uitgedroogd en gekarameliseerd, wat de smaak intenser maakt. 

We pletten het vruchtvlees en maken er lapjes van. Die leggen we op een cheesecake gemaakt op basis van kastanjemiso: een pasta van gefermenteerde kastanjes. Die heeft een hartige, zoete smaak. Daaroverheen smeren we een laagje crème van Chinese kweepeer, die superzuur is, en maken het af met maanzaad, voor een hartige nasmaak.

Het voedselbosboek door Mac van Dinther

Nu te koop

Koop het boek o.a. bij deze sympathieke webshop de groene boekshop. O ja, de opbrengst gaat naar Stichting Voedselbosbouw.