Hubert naar WK biersommelier in Italië | De Nieuwe Winkel
 

In de persHubert naar WK biersommelier in Italië

30 september 2019
https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/09/Dranken-1280x853.jpg

Hubert (32) begon met ‘pilsjes hakken’ en drinkt nu bier voor zijn werk.

Ellen Willens, Gelderlander 20-09-19

Hubert Hecker weet heel veel over bier. Zoveel, dat hij Nederland vertegenwoordigt bij de strijd om de titel WK Biersommelier in het Italiaanse Rimini. Voor het eerst doet Nederland mee.

Wat een biersommelier is? ,,Hetzelfde als een wijnsommelier, maar dan met bier.” Zegt Hubert Hecker (32) uit Nijmegen. Hij is een van de besten in zijn vakgebied, maar hoogdravend over de kennis over zijn favoriete drank doet hij niet. ,,Wat ik wel heel mooi vind, is dat bier een plek begint te krijgen aan tafel. Mensen staan er open voor.”

Hecker werkt als biersommelier bij het bejubelde Nijmeegse restaurant De Nieuwe Winkel van Emile van der Staak, die kookt met de nadruk op groenten, bijzondere producten uit het Groesbeekse voedselbos en buitengewone vaardigheden heeft op het gebied van fermentatie.

Natuurwijnen passen daarbij, maar ook bijzondere bieren met wilde gisting. Een biersommelier heeft die kennis in huis. ,,Soms vraagt een gerecht om een wijn, maar net zo vaak om een passend bier”, aldus Van der Staak.

Fraaie bierkaart

De titel biersommelier wint steeds meer aan populariteit. Nederland telt ruim tweehonderd gediplomeerde biersommeliers met een afgerond internationaal diploma. Wereldwijd zijn dat er meer dan drieduizend. Maar gewoon is het nog lang niet dat de betere restaurants een biersommelier in dienst hebben. Hecker weet eigenlijk geen andere te noemen. ,,In Amerika lopen ze hiermee voorop, maar in Nederland is het nog niet zover. Ook de top heeft enkel wijnsommeliers. De Librije, niet de minste, heeft een fraaie bierkaart maar geen sommelier”, weet Hecker.

Wie bij De Nieuwe Winkel een menu eet, kan bij ieder gerecht een bijpassende drank krijgen. Dat kan wijn zijn, maar ook een bier of een cider. ,,Al te extreme bieren schenken we nog niet in het arrangement, want veel mensen vinden het nog best spannend om bier te drinken bij een diner. We gaan mensen hier langzaam aan laten wennen.”

Wat niet wegneemt dat hij continu op zoek is naar bijzondere bieren, gebrouwen met wilde gisting, omdat hier de meest bijzondere smaken door ontstaan. En deze passen het beste bij de gerechten die hier uit de keuken komen. Daarnaast werkt Hecker samen met de brouwers van Nevel in Nijmegen, die net als De Nieuwe Winkel geregeld door het voedselbos in Groesbeek struinen op zoek naar mooie natuurproducten voor hun bieren.

Eigen team

Tachtig biersommeliers uit achttien landen reizen komende week af voor het Wereldkampioenschap in het Italiaanse Rimini. Het is voor het eerst dat Nederland een eigen team afvaardigt. Het team bestaat uit de drie besten van het Nederlands Kampioenschap; Hubert Hecker, Pepijn van der Waa en Dennis Kort.

En dan staan daar tien glazen bier op een rijtje. Met in ieder bier een brouwfout. Een productiefout dus, die de kwaliteit en smaak van het bier beïnvloedt. En die brouwfouten moet Hecker, zonder dat hij weet welk bier voor hem staat, benoemen. Of van tien glazen bier met ongeveer dezelfde kleur en helderheid de verschillende bierstijlen herkennen en benoemen.

Begin, heet het bier dat Hecker ter illustratie inschenkt. Gemaakt door Nevel en De Nieuwe Winkel samen en inderdaad, het begin van meerdere bieren, zo is het plan. Wild vergist, met de bessen van de szechuanstruik en de zaden van de berenklauw. Het smaakt als een wild blond bier met iets van frisse appel. ,,Een goed aperitief dus”, maakt Hecker af.

Ooit begon Hecker met ‘pilsjes hakken’ in de kroeg tijdens zijn studie Cultuurwetenschappen. Toen hij een bijbaan kreeg in café In de Blaauwe Hand raakte hij zo geboeid door de biersoorten, dat hij binnen korte tijd de rest van het personeel onderwees over de bieren. Hij volgde een bieropleiding van twee jaar, startte een bedrijf voor het trainen van horecapersoneel en staat nu dus vier dagen in de week in De Nieuwe Winkel aan tafel om de mooiste bieren bij gerechten te schenken.

Hecker weet veel van bier. ,,Heel veel. Echt heel erg veel. Hij zou nooit uit zichzelf een gesprek beginnen om daarmee zijn kennis te etaleren”, zegt chef-kok Emile van der Staak nog maar eens. Of het allemaal genoeg is voor de titel wereldkampioen, wordt vrijdag 27 september duidelijk.