Natuurwijnen | De Nieuwe Winkel
 

Door DNWNatuurwijnen

6 november 2019
https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/11/DNW_Tobias-1280x854.jpg

Natuurwijnen: onze sommelier vertelt je er meer over

Natuurwijnen zijn geproduceerd zonder onnodig ingrijpen. Wijn die nog ruikt naar het land waar de druiven groeiden.

Het is een wijnwereld die meer en meer bekendheid krijgt.
Mede dankzij de bijzondere wijnmakers.
En wijnsommeliers. Tobias, onze sommelier, vertelt je er over:

Is het je bij wijn ooit opgevallen dat er geen ingrediëntenlijst op de wijnfles staat? Of soms niet eens een druivenras? Je kan niet checken welke chemische hulpmiddelen en trucjes er worden toegepast. Daarom kies ik alleen voor natuurlijk gemaakte wijnen. Zonder ‘oenologische’ hulpmiddelen. Anders gezegd: geen poespas.

Dat betekent niet meteen dat de wijn ook lekker is. Er zitten ook nog gammele wijnen tussen.

Om de juiste wijnen te vinden voor De Nieuwe Winkel, kijk ik als eerste naar de wijnmaker: welke keuzes maakt hij of zij? Past dat bij ons, dan is het goed. Is de wijn dan ook nog goedgemaakt, karaktervol en met een spannend randje, dan is het perfect en gaan we ervoor.

Ik doe dit samen met importeurs. Zoals de mannen van ‘Wilde Wijnen’. Die hebben een selectie natuurwijnen die energiek, spannend en zuiver zijn. Onder andere van twee vrolijke wijnboeren uit Frankrijk, de Loire: Fred Niger & Sebastien David.

Die werken vanuit een filosofie die wij herkennen:

“Laat de natuur haar gang gaan, dan ontstaan er vaak mooie dingen.”

De Wijnmakers

Een avontuurlijke inspirator, Fred Niger, die de traditie van wijn maken respecteert en vanuit daar verder zoekt. Hij experimenteert met amphora’s (kruiken), druiven uit andere gebieden en maakt zelfs bier.

Hij nam jaren geleden Domaine de l’Ecu over van pionier Guy Boissard. Het is een van de oudste biodynamische wijngaarden van de Loire. Het wijnhuis ligt in het uiterste westen van deze streek, bij Nantes.

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/11/DNW_Natuurwijnen-4.jpg

Een selectie van onze natuurwijnen.

Sebastien David is alchemist. Klein van stuk, maar groots in wijn maken. Hij maakt energieke en sappige wijnen, behaaglijk en avontuurlijk. Daarnaast onderzoekt hij samen met de universiteit van Lausanne de invloed van aardstraling op wijn. Als voorzitter van de biodynamische wijnteelt in de Loire draagt hij zijn steentje bij in de gemeenschap.

Even wennen

De insteek van deze wijnboeren levert natuurlijke wijnen op met een spannend randje.
Dat is soms nog even wennen… Je kunt er lang over praten (of schrijven), maar leuker en lekkerder is het om ze te drinken en te ervaren.
Daarom hebben we een samenwerking tussen deze wijnmakers, de Wilde Wijnen importeurs, De Nieuwe Winkel sommelier (ikzelf) en keuken opgezet.
Een lunch en proeverij in één. Waar je de bijzondere smaken, verhalen en het maakproces van natuurwijnen ontdekt.

Zondag 24 november, van 13.00 tot 17.00

95 euro per persoon.
2 wijnmakers
8 wijnen
4 gerechten

Inclusief alles. Dus ook, aperitif, amuse, brood, koffie en thee.