Zilveren Erepenning van Nijmegen

Emile heeft de Zilveren Erepenning van Nijmegen ontvangen! "Met de Erepenning geeft de gemeente Nijmegen erkenning aan een bedrijf dat Nijmegen op een unieke wijze op de kaart heeft gezet." We zijn erg trots en dankbaar!

Star Wine List 2024

Onze wijnkaart is niet één maar twee keer in de prijzen gevallen. Star Wine List heeft onze wijnkaart uitgeroepen tot ‘Best Short List’ en ‘Grand Prix’. Deze eer is te wijten aan onze sommelier Gautier!

Chef van het jaar 2024

Gault&Millau Nederland heeft Emile uitgeroepen tot Chef van het jaar 2024! “Zijn gerechten zijn protestspandoeken en pleiten voor meer duurzaamheid en respect voor de natuur.” Een eervolle prijs die waardering geeft aan onze boodschap: ‘Meer planten, minder dieren.’

50 Best Discovery

We zijn vereerd dat we dit jaar onderdeel zijn van de selectie van de 50 Best Discovery! Trots op de erkenning van ons doel om een botanische beleving voor een wereldwijd publiek te creëren. Dit was niet mogelijk geweest zonder ons geweldige team en natuurlijk onze gasten.

Milo wint de Dutch Brewers Cup 2024

Milo maakt de lekkerste opschenkkoffie van Nederland en heeft de Dutch Brewers Cup 2024 gewonnen! In april zal hij Nederland vertegenwoordigen op de World Brewers Cup 2024 in Chicago. Wij zijn trots op Milo en wensen hem veel succes!

Amandelkaas

Ons Research & Development-team heeft haar grenzen verlegd bij het innoveren van kaas zonder zuivel. We maken amandelkaas met wetenschap, tijd en liefde.

Volkskrant Magazine artikel

Op 19 januari verscheen er een uitgebreid artikel over ons restaurant in Volkskrant Magazine. In de reportage geeft een bijzonder en uniek inkijkje. Dus ben je benieuwd waarom vegan het verboden woord is en hoe een dag bij De Nieuwe Winkel eruitziet? Neem dan een kijkje op de website van de Volkskrant en lees het artikel!

Zonneboter

De afgelopen maanden hebben we een paar bijzondere ontdekkingen gedaan. Met behulp van de multi-inzetbare zonnebloem is het eindelijk gelukt om een boter zonder zuivel te maken. De kers op de taart van een menu met alleen maar planten.

Beste groenterestaurant van de wereld

We’re Smart heeft De Nieuwe Winkel begin november uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld. Na twee eerdere vermeldingen (resp. no. 54 in 2020 en no. 2 in 2021) in deze groene gids staan we dit jaar op nummer 1! Het oordeel luidde: “Zelden is het verhaal zo perfect verteld, de smaken zo goed in balans, de innovatie zo vernieuwend en de kennis en motivatie van het team zo sterk als hier!”

 

Lees de volledige recensie

Lekker 500 top 10

De Nieuwe Winkel staat in de top 10 van de culinaire restaurantgids ‘Lekker 500’. Vorig jaar stonden we op plaats 26, maar we zijn gestegen naar nummer 8. “De presentaties zijn oogstrelend. Eén van de starters is groenten van het seizoen, bereid als een ceviche en overgoten met sap van kruisbes, crème van bakkersgist en jalapeño-olie. Verbluffend goed, vol pure smaken en beeldschoon opgediend. (…) We zijn oprecht diep onder de indruk van zoveel creativiteit en het in waarde laten van pure smaken.”

 

Lees de volledige recensie

3 Michellinsterren

Vandaag ontvingen wij het bericht dat de Michelin Gids ons niet één, maar twee Michelinsterren en de groene ster heeft toegekend. Voor ons is dit een prestatie die onderstreept dat we aan de vooravond staan van een revolutie in de gastronomie.

We willen onze geweldige gasten bedanken voor hun steun in de afgelopen 11 jaar en natuurlijk een groot applaus voor iedereen met wie we samenwerken, de boeren, de brouwers, de wijnmakers en alle pioniers die deel uitmaken van onze nooit eindigende zoektocht. En tot slot, dank aan het team dat dit mogelijk heeft gemaakt, zowel vroeger als nu. We hadden het niet kunnen doen zonder jullie allemaal.

Van zonnebloem naar mintgroene mousse

Nieuws dat je niet terugleest in de krant.

Je hoort en ziet over lockdowns en heropeningen. Ondertussen slaagde ons experiment om van de zonnebloem een mintgroene mousse te maken en krijgen we een nieuwe testkeuken waar falen en succes hand in hand gaan.

Watskeburt?!

Ze waren er. De Jeugd van Tegenwoordig. Ons team is fan van deze rappers en zij inmiddels ook van ons en het voedselbos. Daar stonden ze ineens op een druilerige dag. Rapper en schrijver Pepijn (Faberyayo) schreef over zijn bezoek aan voedselbos Ketelbroek:

“Het is dinsdag. We zijn in een bos. Een voedselbos. Wouter neemt ons mee over het paadje. Hij wijst een bloem aan waar we de blaadjes van kunnen eten. En de zaadjes van een uitgebloeide berenklauw. Het is een gekke gewaarwording.”

Nummer 2 beste groenterestaurant van de wereld

We’re Smart ziet De Nieuwe Winkel als eigenzinnig en vindt de samenwerking met het voedselbos inspirerend.

Wij zijn uitgeroepen tot tweede beste groenterestaurant ter wereld door de groene gids We’re Smart World. Zij beoordelen al meer dan tien jaar honderden restaurants op culinaire creativiteit, ecologische voetafdruk en de sociale impact. Ze onthulden eind september hun wereldtop.

Naast dat deze prijs een hele eer is, zijn wij ook erg blij dat het helpt het om onze boodschap internationaal bekender te maken. Er is een nieuwe standaard nodig met betrekking tot de menukaart: minder dieren en meer planten. Daarom geloven wij in botanische gastronomie en maken ons hard voor meer klimaatrobuuste landbouw, zoals voedselbossen.

Heel veel dank aan iedereen die met ons mee gelooft en alle producenten die ons de unieke ingrediënten leveren waarmee we botanische gastronomie op de kaart zetten.

De Nieuwe Winkel staat in de Lekker Top 100

De Nieuwe Winkel staat in de Top 100 van de culinaire restaurantgids ‘Lekker 500’. We komen in de editie van 2020 binnen op plek 96. De restaurantgids ‘Lekker 500’ voor het jaar 2020 is uit. De gids waardeert al sinds 1977 en geheel onafhankelijk restaurants in Nederland. Er staan 67 nieuwe restaurants in de culinaire ranglijst voor 2020 en enkele van hen zijn direct doorgedrongen tot de Top 100. Bekijk de Top 100 op de website van Lekker of lees het artikel van De Gelderlander.

Beste groenterestaurant van Nederland

We're Smart noemt Van der Staak een ‘groentetovenaar’.

We’re Smart World onthulde hun groene gids en wereldtop.

We zijn uitgeroepen tot beste groenterestaurant van Nederland! De afgelopen 9 jaar hebben we voornamelijk met planten gewerkt. Het bleek een behoorlijke uitdaging. Sinds onze recente verhuizing naar de nieuwe locatie, krijgen we meer aandacht en waardering dan ooit tevoren. Dit is een grote eer voor ons. Heel veel dank aan iedereen die ons de afgelopen jaren steunden en betrokken was. In het bijzonder dank aan de producenten van al die fantastische ingrediënten, zonder hen konden we dit niet doen.

Bekijk hieronder het fragment waarin We’re Smart World de Award voor ‘Beste groenterestaurant van Nederland’ uitreikt.

Geen chocolademousse

Koken in het voedselbos

In het tv-programma De Streken van Van Boven, gaat chef Yvette van Boven op zoek naar de lekkernijen die Nederland ons brengt. Ze belandt in het voedselbos, waar chef Emile met haar kookt. Op het menu dat wat rijp is en geplukt kan worden: kastanjes, mispels en takken en bladeren van de Chinese Mahonie.

En als bonus had de tv-kok na de opnames nog wel even tijd om ons nieuwste dessert te proeven en gaf ze haar eerlijke mening over onze ‘geen chocolade mousse’ van kastanjes in plaats van cacaobonen. “Maar het smaakt wel naar chocolade!”

Twee Michelin sterren

Planten in de internationale top restaurantgids

Op zaterdagochtend, twee dagen voor de Michelinsterren uitreiking, lekte plotseling het nieuws uit. Restaurant De Nieuwe Winkel krijgt haar eerste ster.

Wij waren stomverbaasd. Ook vanwege de onverwachte onthulling, maar vooral omdat we dachten dat er andere keuzes nodig waren om in aanmerking te komen voor een Michelinster. In Nederland was er niet eerder een restaurant dat om planten draait met een klassieke rode ster. En nu zijn wij de uitzondering op de regel.

De tweede ster die De Nieuwe Winkel kreeg, die groen is en voor duurzame gastronomie staat, voelt als de echte beloning voor onze filosofie. Want alles wat op je bord ligt, staat voor iets groters: landschap, klimaat, dierenwelzijn, duurzaamheid.

In deze moeilijke tijd is het een fantastische opsteker. Botanische gastronomie staat zwart op wit in kleine en grote kranten, onze website liep vast door 2200% meer bezoekers op één dag en RTL nieuws besteedde zendtijd aan het voedselbos en onze keuken. Het geeft vertrouwen in de toekomst, jullie zijn ons niet vergeten, zelfs nu onze deuren gesloten zijn.

Wij sluiten gedwongen de deuren

Covid-19

Wij sluiten gedwongen de deuren. We staan achter de keuze van de overheid. De situatie verergert en daar horen uitzonderlijke maatregelen bij. We staan voor een uitdaging die zijn weerga niet kent en we doen ons best hierin een weg te vinden. Bij De Nieuwe Winkel zit gastvrijheid en zorg voor mensen in ons bloed. Gasten welkom heten in onze wereld geeft energie en kracht. Dicht gaan doet pijn.
We kijken er naar uit je opnieuw te mogen ontvangen. We hebben jullie nodig zodra we weer open gaan. Dank voor alle steun. Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Groentegerecht van het jaar

Emile was op bij de presentatie van de restaurantgids Gault&Millau. Hij nam daar de award voor het beste groentegerecht van het jaar in ontvangst. Het groentegerecht dat door Gault&Millau als beste groentegerecht is bekroond bestaat uit 8 variëteiten boon, olie van gepofte bosui, ezelspeper kruid en Chinese mahonie: de Franse uiensoep boom.

De notities van Gault&Millau waren lovend over het samenspel tussen de botanicus en de chef:

“Met deze award bekronen we een chef die op uitzonderlijke wijze omgaat met groenten. We stootten op een eigengereide chef die ons op een andere manier laat kijken naar iets wat we al lang kennen. Zoals veel goede ideeën ontstaan op moment dat je het niet verwacht, kreeg deze chef een ingeving toen hij op een bankje in een voedselbos zat. De Botanische Gastronomie was geboren. Waar chefs doorgaans weinig weten over planten kent een botanicus alle ins en outs. De Botanische keuken brengt de twee samen. De botanicus vertelt wat eetbaar is en Emile van der Staak maakt er iets bijzonders van. Hij werkt met ingrediënten die niemand kent of in de keuken gebruikt en overstijgt vele culinaire stromingen.”

Nederland Leest

Nederland Leest. “Een landelijke actie die laat zien dat het lezen van een goed boek niet alleen plezier verschaft, maar ook nog eens de blik verruimt” Thema: duurzaamheid. Op uitnodiging van de bibliotheek kiest chef-kok Emile zijn gasten. We praten over voedselbos Ketelbroek met eigenaar Wouter van Eck en culinair recensent Mac van Dinther. 160 belangstellenden zorgen voor een volle zaal.

Alles lijkt op zijn plek te vallen

We laten je graag ons nieuwe restaurant zien. Open sinds augustus, zijn we al een paar maanden verder en overtreft het nu al onze stoutste verwachtingen!
“Alles lijkt op zijn plek te vallen. De inhoud leverden we altijd al, maar nu klopt de vorm er ook helemaal bij.” – Emile van der Staak (eigenaar en chef)

WK biersommelier

Onze biersommelier, Hubert, weet heel veel over bier. Hij behoort tot de 3 besten biersommeliers van Nederland. Daarom vertegenwoordigt hij Nederland bij het WK in Italië. Met de nodige aandacht in de media als gevolg.

‘De Nieuwe Winkel is magisch’

“Ik heb tranen in mijn ogen. Echt, geen overdrij­ving. Als ik heimelijk op kijk naar mijn tafelge­noot en mijn verbazing uit over mijn eigen ontroering, zie ik bij hem hetzelfde.” – Ellen Willems

Emile van der Staak is een bekende in de culinaire wereld in Nijmegen en ver rondom. Bekend om zijn focus op groenten, en smaken verkregen door bijzondere fermentatieprocessen. Restaurant De Nieuwe Winkel was lang gesloten om te kunnen bouwen aan zijn nieuwe restaurant, nu gevestigd in het monumentale voormalige weeshuis aan het Gebroeders van Limburgplein.

Onlangs hadden wij recensent Ellen Willems van ‘Over de Tong’ bij ons te gast. Zij beleefde naar eigen zeggen een magische avond en haar verhaal willen we jullie dan ook niet onthouden. Lees de volledige recensie op de website van De Gelderlander.

Ons eigen bier

We brouwden ons eigen bier samen met de Nijmeegse bierbrouwerij Nevel: ‘Begin’. De opvolger is inmiddels klaar en schenken we al: ‘Fluweel’. Met de subtiele smaak van sumak.

Frame diner

De Nieuwe Winkel komt af en toe terug. Heel even en op een geheime plek. We koken aan een prachtige tafel. De geheime plek was De Houtloods. En de tafel? Die namen we mee en staat nu in onze ‘private dining’.

Een nieuw begin

Na zeven jaar aanpakken op de Hertogstraat in Nijmegen was het tijd voor iets nieuws. In 2018 is het souterrain van een voormalig weeshuis aan het Gebroeders van Limburgplein in de Waalstad verkozen tot de locatie van De Nieuwe Winkel.

Na maanden van hard werken krijgt ons restaurant snel vorm. Kijk om je heen, zie je de sporen van het verleden? Ooit was het de basis van een klooster, vandaag de plek waar we botanische gastronomie bedrijven. Mede dankzij de activisten die in het jaar 2000 een stok voor de plannen van de gemeente stoken. Anders was het gebouw na twintig jaar leegstand gesloopt.

We kijken er naar uit om je op onze nieuwe plek te verwelkomen. Voor het zover is geven we je alvast een update. We zijn trots op het resultaat en delen het graag met je.

We verlaten ons oude restaurant

Na 7 jaar verlaten we in juli 2018 ons restaurant aan de Hertogstraat in Nijmegen. We sluiten kort nadat Mac van Dinther een lovende recensie schrijft in de Volkskrant ‘Noma in Nijmegen’.

Blijf op de hoogte van het seizoen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief