Gas·tro·no·mie

de kunst van lekker eten en drinken.

Bo·ta·nie

onderdeel van de biologie dat zich bezighoudt met de studie van planten.

We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige systeem van consumeren is niet duurzaam, maar eindig. Bovendien bepaalt ons menu het landschap. Kijk maar naar de eindeloze velden met raaigras, voederbiet en snijmaïs: allemaal voer of hooi voor melkkoeien. Dat kan anders.

Bij De Nieuwe Winkel koken we om de wereld beter te maken. Daarom gebruiken we planten: botanische gastronomie. We zoeken toepassingen voor eetbare planten. Dat kunnen planten zijn die hier al eeuwen groeien, maar ook planten van verder weg. Zo voelen de Japanse gember, de Chinese mahonie of de honingbes uit Siberië zich verrassend goed thuis in Nederland.

Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt. We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert.

Voedselbossen

In deze voedselbossen dwingen we de natuur niet onze wil op, maar wachten we af.

Hier wordt niet geploegd, niet gezaaid, gewied of gemest en al helemaal niet gespoten. Hier wordt geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. Het paradijs van luie boeren.

De voedselbossen werken volgens het principe van de permacultuur. Een stroming die is gebaseerd op vaste planten in plaats van eenjarige gewassen. Het is een vorm van voedsel verbouwen die met de natuur meewerkt in plaats van ertegenin te gaan. Ieder jaar wordt het systeem rijker en de oogst overvloediger. Als we maar geduld hebben en de natuur vertrouwen. Dan geeft ze vanzelf haar geheimen prijs.