De Douglasspar in de keuken | Restaurant De Nieuwe Winkel
 
https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/11/douglasspar-1-1.png

Douglasspar

Pseudotsuga Taxifolia

Meer over de Douglasspar

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/04/de-niewe-winkel-arrow-purple-down-small.svg

De plant in de keuken

Wij werken met planten. We zien ze groeien in het voedselbos en de ommuurde tuin. Als de natuur haar werk gedaan heeft, is het onze beurt.

We plukken. Ruiken. Proeven. Analyseren. Fermenteren. Koken. Tot er iets op je bord ligt wat je verwondert en overdondert. We ontdekken steeds weer nieuwe planten en openen zo een schatkamer aan nieuwe smaken. Die planten en smaken leggen we vast presenteren aan jullie.

De douglasspar in de natuur

De spar die je hier ziet komt enkele kilometers bij ons vandaan. Zijn oorsprong ligt een stuk verder: hij komt voor in Noord Amerika, in de Rocky Mountains en aan de Westkust. Maar in ons deel van Europa voelt de boom zich inmiddels ook goed thuis, hij groeit relatief snel tot hoogtes van 30 a 40 meter. 

Wij vinden hem in voedselbos Ketelbroek. Daar groeien eetbare planten en bomen in relatie tot elkaar. Geïnspireerd op de natuurlijke werking van een bos. Landbouw van de toekomst. De producten uit het bos verwerken we in ons restaurant. Zoals deze douglasspar. Hoewel, deze boom is nooit geplant met als doel er mee te koken. De stam dient als basis voor het ooievaarsnest in het bos. Mooi. Maar omdat deze boom heel veel takken met smakelijke naalden produceert, hebben ze er twee bijgeplant. Die gebruiken wij. 

Voor de keuken is deze boom heel interessant. Je kan hem namelijk het hele jaar door oogsten. In mei en juni komen de nieuwe dennentoppen, die voelen zacht en soepel aan. Je kan ze zo eten. De rest van het jaar zijn er de naalden; harder en taaier dan de jonge scheuten. De spar ruikt dennig en fris, zoals je van een Kerstboom verwacht. Kneus je de naalden, dan komt de geur van citroen vrij. Sabbel erop en je proeft ook echt citroen, en wat rozemarijn! Naast smaak, bevatten ze veel vitamine C.  

De douglasspar is dus eetbaar. Niet elke kerstboom of conifeer (de Taxus) is eetbaar! Let dus goed op. Sommige zijn niet lekker of zelfs giftig. 

https://denieuwewinkel.com/wp-content/uploads/2019/12/de-nieuwe-winkel-douglasspar-001-1.jpg

De douglasspar in de keuken

Wil je de spar op z’n natuurlijkst proeven. Zet er dan thee van. Een stukje tak en kokend water. Meer heb je niet nodig. 

In ons menu vind je de spar op verschillende manieren. We combineerden hem met geitenboter. Smelt je deze boter samen met de naalden, dan wordt hij helder groen. De basis voor onze boterkoek. 

We voegen het toe aan kombucha. Net zo goed maken we er limonadesiroop van. De etherische olie van de naalden en de hars van de tak gaan goed samen met de hartige smaak van bietensap. 

Het frituren van de naalden geeft een krokante bite aan de zachte en zoete pastinaaktoffee in boekweittartelette.  

En soms ontstaat er iets per toeval: zo werd de Douglas omgetoverd tot een groene winegum, nu al gekscherend ‘pinegum’ genoemd.

De douglasspar in het restaurant

Uiteindelijk is ‘ie niet alleen lekker om te eten, maar ook mooi om naar te kijken. Zo staat deze spar symbool voor ons huidige menu.

We serveerden dit menu van t/m maart 2020.